Khamis, 16 Oktober 2014

Spring Break 2014, Summary

Assalamualaikum and Hello!

Alhamdulillah, secara keseluruhannya perjalanan ke benua Eropah pada tahun 2014 adalah satu pengalaman yang sangat berharga terpahat dalam ingatan. Perancangan yang dibuat dalam masa tiga bulan sebelum pergi, bilangan ahli jemaah hanya dua orang dan kali pertama mengambil penerbangan yang memerlukan transit berjaya dilalui dengan penuh kegembiraan. Terima kasih Allah, syukur kepada Mu kerana mempermudahkan segala urusan kami semasa berkelana di bumi Mu.

Dubai, UAE

Penginapan : Lepak surau Airport, Terminal 3
Pengangkutan : Ditaja sepenuhnya oleh Mr F (maaf tiada info)

Pengalaman berjalan dinegara orang diwaktu malam sehingga jam 3 pagi dan pertemuan dengan rakan seuniversiti sangat teruja walaupun tidak sampai 24 jam kami disini. In Sha Allah, kalau naik penerbangan transit lagi kami akan cuba mengambil penerbangan yang membolehkan kami berjalan-jalan diwaktu siang. 
The Netherlands

Penginapan : Rumah Miss A
Pengangkutan : OvChipkaart, 9292

Terima kasih tidak terhingga buat teman yang sedang berjuang menuntut ilmu di Tu Delft, Miss A atas layanan kerenah kawan anda semasa kami dibumi Belanda. See you next year! (hopefully,Ameen)

Day 1 : TU Delft
Day 2 : Faculty of Architecture, TU Delft, Zaans Schans, Volendam&EdamEye Museum
Day 3 : Rotterdam - Cube Houses | De Rotterdam, The Hague - City Hall
Day 4 : Amsterdam
Day 5 : Market in Delft, Keukenhof, Leiden Town
                                 ~~~~~~~~
Day 6 : Roermond Designer Outlet ( Journey from Cologne )
Day 7 : Delft Town
Day 8 : Last Day

Kenangan di Cube Houses, Rotterdam

Belgium

Penginapan : Ibis Hotel, Brussels
Kos Penginapan : Euro 271.25 untuk 4hari/3malam untuk 2 orang
Pengangkutan : Belgian Rail

Day 1 : Antwerp, Louiza, Comic Wall
Day 2 : Centre Centrum, Leuven - Groot Begijnhof | Atomium

Sekiranya berpeluang untuk menjejakkan kaki lagi ke negara ini, sudah pasti Ghent dan Bruges.

Tolong menolong amalan mulia. Kenangan di Leuven, Belgium

Bersama adik di Bandar Brussels

Luxembourg

Penginapan : Day trip from Brussels
Pengangkutan : CFL

One day in Luxembourg : Journey to Luxembourg, Luxembourg Town, Wenzel Walk

Romancing the Old Town,Luxembourg : the best experience ever!

Gigih. Persediaan menunggu keretapi lalu

Paris, France

Penginapan : Latin Quartier
Kos Penginapan : Euro 195 untuk 4hari/3malam untuk 2 orang
Pengangkutan : Metro in Paris

Day 1 : Journey to Paris, Town Trail
Day 2 : Eiffel Tower, La Defense, Evening in Paris Part I
Day 3 : The Louvre, Montmartre, Evening in Paris Part II, Centre Pompidou 

Negara wajib dikunjungi pada masa akan datang, tapi bukan Paris. Selatan France sudah pasti.

Jangan lama-lama sangat dekat kawasan ini, takut kena panah petir, hiks

Germany

Penginapan : Apartment@Cologne
Kos Penginapan : Euro 202.00 untuk 4hari/3malam untuk 2 orang
Pengangkutan : Bahn.com, VRS (Cologne/Bonn)

Cologne
Day 1 : The Arrival,
Day 2 : A Day in Cologne, Kolumba Museum, Cologne Cathedral, Cologne Mosque

Dusseldorf
One day in Dusseldorf : Dusseldorf, K21 Museum, Media Habour

Berlin and Munich adalah sasaran seterusnya di negara ini.

Hari sejuk di Dusseldorf

Summer di Europe sudah, Spring pun sudah jadinya plan seterusnya ialah Autumn. Sorrylah Winter, tidak ada kesanggupan untuk menghadirkan diri untuk merasai suasana anda. Kulit melayu tropika saya sungguh tiada daya ketahanan. Let it go, let it go.

Terima kasih kerana membaca catatan perjalanan sepanjang 18 hari di bumi Eropah. Berjumpa lagi untuk catatan seterusnya. Entry kali ini penuh dengan diri sendiri,eh aku punya blog katanya..suka hati lah kan!..let it go,let it go #kodahkenapa!
Location: Western Europe

11 comments:

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

nice sharing....

budak kampung berkata...

Saya mengikuti dari awal. Thanks, ada yang belum di kunjungi dan boleh jadi reference untuk future. For belgium, Bruges satu kemestian.. trylah nanti.

HiDayah berkata...

MKL,
Tq =)

BK,
Tq again sbb sudi mengikuti catatan. In sha Allah kalau dpt menjejakkan kaki lagi ke Belgium harus singgah bandar Bruges.

syieda berkata...

Entry terbaik tambah2 dgn gambar yg superb.

HiDayah berkata...

Syieda,
Auwww, Tq dear.

sai berkata...

nice info.

HiDayah berkata...

sai,
tqvm, semoga bermanafaat

Bibie Karim berkata...

Dayah, kim salam kat payung pink! Hihi best baca travel experiences orang lain. Boleh korek banyak info, pastu boleh berangan sekali.

HiDayah berkata...

Bie,
Payung tu dah arwah dah lepas satu hari berhari kelabu di Dusseldorf. Sudah tidak dapat diselamatkan.

Jari Manis berkata...

akhirnya dapat jugak tgk gambar dayah yg cute tu..dldm entri sebelumn i x byk hiksss

HiDayah berkata...

JM,
auww,cute ke? haha, sy pemalu orangnya pui! =P